ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ - Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ιανουάριος 11, 2018

Η Κωνσταντίνα Τσώλη και η Κωνσταντίνα Αβράμη πέρασαν 1 μήνα στο χωριό Λύσος της Κύπρου στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+/KA1 youth Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία. Το πρόγραμμα διοργάνωσε το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών.

Ας δούμε τι μας λένε για την εμπειρία τους

Κείμενο: Κωνσταντίνα Τσώλη

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Αβράμη

«Καλησπέρα σας

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα, είμαι από Ελλάδα και ήμουν εθελόντρια στην Κύπρο για ένα μήνα.

Όταν επιλέχθηκα δεν σκέφτηκα τίποτα! ούτε που πάω, ούτε τι θα κάνω εκεί, αμέσως να ψάξω για εισιτήρια και να φύγω γρήγορα. Έφυγα χωρίς να το συνειδητοποιήσω, ενθουσιάστηκα μόνο με την ιδέα ότι θα πάρω μέρος σε κάτι που θα βοηθήσει οικογένειες να βγάλουν μια ακόμα χρονιά . Όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου ξεκίνησε το άγχος.. τι κάνω, που βρίσκομαι, τι θα κάνω εκεί, είμαι αρκετά καλή ,θα μπορέσω να ανταπεξέλθω;

Ήμουν αρκετά αγχωμένη! Όταν έφτασα εκεί και ξεκίνησα το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες γνώρισα τους υπόλοιπους εθελοντές μέσα απ αυτούς είδα τον εαυτό μου, γνώρισα και έκανα νέους φίλους μια νέα οικογένεια ! κατάλαβα πως ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗ όλοι έχουμε προβλήματα όνειρα στόχους ανάγκες αλλά το σημαντικότερο είναι να μοιράζεσαι και να προσπαθείς πάντα σαν ομάδα, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.

Οι άνθρωποι από το χωριό με τους οποίους συνεργαστήκαμε ήταν ξεχωριστοί ο καθένας με την ομορφιά του. Όλοι να μας δείξουν τη χαρά και την ευγνωμοσύνη που ένιωθαν για την προσπάθεια που κάναμε σαν ομάδα , είτε με το χαμόγελο και την καλημέρα τους , είτε με το φαγητό που πάντα ξεχείλιζε από τα πιάτα μας, είτε για το πιο μικρό και πιο ασήμαντο που μας έλειπε πάντα να βρουν τρόπο να μας το δώσουν απλόχερα. Το χωριό μας μπορεί να ήταν μικρό αλλά ήταν σίγουρα γεμάτο από αγάπη και καλοσύνη, ποτέ δεν σου έλειπε τίποτα !

Η πρώτη μέρα στο κτήμα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, από την πρώτη στιγμή ένιωσα ανανεωμένη και γεμάτη ενέργεια ! Το μοναδικό και ίσως λίγο δύσκολο στην αρχή ήταν το πρωινό ξύπνημα, αλλά συνηθίζεται (και φυσικά στη συνέχεια καταλαβαίνεις πόσα πολλά χάνεις αν ξυπνάς κάθε μέρα μεσημέρι)! Είχαμε πάντα ο ένας τον άλλο, με το γέλιο μας, με τη μουσική μας και φυσικά με τη σκληρή δουλειά η ώρα περνούσε χωρίς να το καταλάβεις.

Τα πράγματα που πήρα μαζί μου είναι πολλούς νέους φίλους, εμπειρίες και φυσικά εμένα σαν ένα νέο, πιο χαρούμενο, θετικό και ακόμα πιο ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Μετά από αυτή την εμπειρία ανυπομονώ να συμμετάσχω ξανά σε κάποιο πρόγραμμα και φυσικά για μεγαλύτερο διάστημα, ένας μήνας δεν είναι αρκετός. Για άσχημες στιγμές δεν θα ήθελα να μιλήσω, θεωρώ πως σε όλες τις ομάδες ατόμων με διαφορετική κουλτούρα και ιδεολογία υπάρχουν παρεξηγήσεις. Το σημαντικό είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να υπάρχει θέληση για να υπάρξει και λύση! Όσο για τις καλές στιγμές πιστεύω πως ήταν άπειρες !! αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ εγώ είναι το συναίσθημα της χαράς που κατάλαβα ότι έχω τη δεύτερη περίπου εβδομάδα , μια χαρά που δεν έφευγε και δεν έχει φύγει ακόμα από μέσα μου και θεωρώ πως αυτό το χρωστάω στο πρόγραμμα..

Εν τέλει θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην κυρία Φωτεινή Αραπη από τον οργανισμό μας στην Καλαμάτα και στον κύριο Παναγιώτη Θεοδώρου από τον οργανισμό στην Κύπρο που μου δώσανε την ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα , καθώς επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Andraž Renko και Dominika Prażmowska που ήταν οι συντονιστές της ομάδας μας και ήταν πάντα δίπλα μας από την αρχή μέχρι το τέλος στηρίζοντας και εμψυχώνοντας μας στα δύσκολα και τα εύκολα, χωρίς αυτούς το πρόγραμμα θα ήταν διαφορετικό και νιώθω χαρούμενη που τους γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί τους.»

  

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Ε.Ε. δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.