Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ACT FOR OUR EUROPE

Ιανουάριος 11, 2018

Ο Λουκάς, η Κωνσταντίνα, η Μαρία, η Μάγδα και η Ρούλα συμμετείχαν στην ανταλλαγή νέων «Act for Our Europe» που υλοποιήθηκε 19-30 Ιουνίου 2016 στο Oeiras της Πορτογαλίας, από τον οργανισμό νεολαίας Pro-Atlantico. Ας δούμε τι λένε για την εμπειρία τους!

«Με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού μαθησιακού προγράμματος Erasmus+/τομέας νεολαία, βρεθήκαμε για 11 μέρες στο Cruz Quebrada της Πορτογαλίας στα πλαίσια της ανταλλαγής νέων “Act for our Europe” για να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες που κανείς μας δεν περίμενε όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι μας. Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε κοντά με άτομα από άλλες 8 χώρες, να συνεργαστούμε για κοινούς στόχους και στο τέλος να αναπτύξουμε ξεχωριστές φιλίες.  

 Οι δραστηριότητες που κάναμε ποικίλουν. Ξεκινήσαμε απλά, τυπικά . Πρωινό ξύπνημα, μαθήματα, παρουσιάσεις, γνωριμίες, παιχνίδια για να σπάσει ο πάγος, μεσημεριανό από τους καταπληκτικούς μας μάγειρες και επιστροφή για τις απογευματινές διαλέξεις. Η συνέχεια ωστόσο μας βρήκε πολύ πιο δραστήριους.  Διοργανώσαμε διαπολιτισμικές βραδιές, κατά τις οποίες ήρθαμε σε επαφή όχι μόνο με τις κουλτούρες των άλλων λαών, αλλά και με τη δική μας παράδοση και ιστορία κατά την προσπάθεια μας να παρουσιάσουμε την Ελλάδα σε άτομα που πριν το πρόγραμμα δεν την γνώριζαν. Ανακυκλώσαμε και δημιουργήσαμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης από φθηνά υλικά, βελτιώνοντας έτσι τη διαμονή στο σπίτι που μας φιλοξενούσε.

Συνεργαστήκαμε με την τοπική κοινωνία, διοργανώσαμε Market of Cultures στο φεστιβάλ του Oeiras, συγκεντρώσαμε τρόφιμα για άπορες οικογένειες και εργαστήκαμε εθελοντικά στο καταφύγιο σκύλων της περιοχής. Αθληθήκαμε στη θάλασσα, παρακολουθήσαμε μαθήματα Πορτογαλικών, δοκιμάσαμε σπορ για άτομα με ειδικές ανάγκες και κάναμε δραστηριότητες που αφορούν την πολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα, την κοινωνική ένταξη και τον εθελοντισμό. Μέσα από Workshops, Street Actionsκαι Ateliers αποκτήσαμε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες χωρίς να μπούμε στη διαδικασία τυπικής μάθησης. Εργαλεία όπως το Photo Voice και το Photo Marathon χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπίσουμε προβλήματα αλλά κυρίως για να προτείνουμε λύσεις σε αυτά, ενώ παράλληλα μας επέτρεψαν να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο την πόλη που μας φιλοξενούσε όσο και άλλες κοντινές, όπως η όμορφη πόλη της Sintra.

Μεταξύ μας οι αποστάσεις δεν κρατήθηκαν για πολύ, μιας και όλοι είχαμε φροντίσει να αφήσουμε πίσω τις όποιες τυχόν προκαταλήψεις κουβαλούσαμε. Γελάσαμε με τα στερεότυπα που υπάρχουν για κάθε χώρα, μοιραστήκαμε συνήθειες, προσκαλέσαμε ο ένας τον άλλο στη χώρα του, κάποιοι αποδέχτηκαν ήδη την πρόσκληση. Η Πορτογαλία, το Cruz Quebrada και η Casa Europa μάς δημιούργησαν την αίσθηση ότι είμαστε σπίτι μας, ότι ζούσαμε σε αυτούς τους τρεις ορόφους μια ζωή. Στο τέλος αυτών των 11 ημερών όλοι οι φόβοι, οι αμφιβολίες και τα διλήμματα που είχαμε στην αρχή έδωσαν τη θέση τους σε αισθήματα βαθιάς αλληλεγγύης και ειλικρινούς διάθεσης για συνεργασία. Γυρίσαμε πίσω πιο δυνατοί, πιο δημιουργικοί, με μεγαλύτερη συνέπεια τόσο απέναντι στους άλλους, όσο και απέναντι στον εαυτό μας. Πάνω απ’ όλα, χάρις σε αυτό το πρόγραμμα μάθαμε ότι, όσα και να μας χωρίζουν, πάντα όσα μας ενώνουν θα είναι περισσότερα και ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη δικό μας σπίτι.

Erasmus+, K.Α.ΝΕ., ProAtlântico, τίποτα από αυτά δε θα ήταν δυνατό αν δεν υπήρχατε εσείς. Σας ευχαριστούμε!»

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Ε.Ε. δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.