ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «Η Ενεργή Συμμετοχή ως Μέσο Ανάπτυξης μιας Κοινωνίας»

13 Ιανουαρίου, 2018

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «Η Ενεργή Συμμετοχή ως Μέσο Ανάπτυξης μιας Κοινωνίας»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου το Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Ενεργή Συμμετοχή ως Μέσο Ανάπτυξης μιας Κοινωνίας» που διοργανώθηκε από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας στις 18 και 19 Μαρτίου 2016, ενώ στις 20 Μαρτίου υλοποιήθηκαν 3 σεμινάρια πάνω στη θεματική, στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας και στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το συνέδριο είναι μία από τις δράσεις του σχεδίου ALTIUS που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες». Συντονιστής του σχεδίου είναι  η  Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων σε συνεργασία με 5 φορείς της κοινωνίας των πολιτών από τις χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία και Λετονία.

Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναλύθηκε η έννοια της ενεργής πολιτειότητας και συμμετοχής από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και τη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, αναζητήθηκαν απαντήσεις για τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνουμε την ενεργή πολιτειότητα και παρουσιάστηκαν παραδείγματα και ιστορίες ανθρώπων που μέσω της ενεργής συμμετοχής τους ενίσχυσαν της δυναμική της κοινωνίας τους και συνέβαλλαν στην ανάπτυξή της, ενώ στα 3 σεμινάρια της Κυριακής οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια του Εθελοντισμού, να κατανοήσουν περισσότερο την Ενεργή Πολιτειότητα και να μάθουν  πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις Νέες Τεχνολογίες για την προώθηση των Ενεργών Δράσεων.

Ως Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων και συντονιστές του Ευρωπαϊκού Δικτύου ALTIUS, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ομιλητές και τους εισηγητές των σεμιναρίων από την Ελλάδα, κα Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, τμήμα φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Ολυμπία Δάτση, Υπεύθυνη συντονισμού εθελοντών του Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, κο Γιώργο Ηλιόπουλο, Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – Μαρία Κάλλας, κα Μαρία Καλλικούνη, Υπεύθυνη Πολιτιστικού Σχεδιασμού και Συνεργασιών KALAMATA:21, κο Μιχαήλ Μπορνόβα, Πρόεδρο Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, κες Αγγελική Κατσιώλη και Ελευθερία Γεωργακάκου, δασκάλες, εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, κα Μυρτώ Φοίφα, δημιουργό και διαχειρίστρια του RE:THINK, αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας, κες Σοφία ΚωστέαΕυγενία Χρονοπούλου και Αφροδίτη Πίτσικα από την ομάδα του INVEP, κο Φιλάρετο Βούρκο, Σύμβουλο Νέων, εκπρόσωπο της συνέλευσης εθελοντών του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και από το εξωτερικό τον κο David Raigal Bautistaεκπρόσωπο του οργανισμού International Initiatives for Cooperation, Βουλγαρία, την κα Naima Belmahi, εκπρόσωπο του οργανισμού Pistes Solidaires Mediterranee, Γαλλία, την κα Iveta Graudinaεκπρόσωπο του οργανισμού WorldOurHome, Λετονία, την κα Iva Sedlicεκπρόσωπο του οργανισμού Europe House Slavonski Brod, Κροατία, και την κα Dorotea Zjalicεκπρόσωπο του οργανισμού YouNet, Ιταλία.

Όλοι μαζί μας ενέπνευσαν και μας προσέφεραν την ευκαιρία να δικτυωθούμε, να μάθουμε και να δημιουργήσουμε μια δυναμική για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, καινοτόμων ιδεών, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και δράσεων ενεργής συμμετοχής.

Εταίροι:

ΕΛΛΑΔΑ K.A.NE. Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (www.ngokane.org)

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ International Initiatives for Cooperation (www.iicbg.org)

ΚΡΟΑΤΙΑ Europe House Slavonski Brod (www.europski-dom-sb.hr)

ΓΑΛΛΙΑ Pistes Solidaires Méditerranée (www.pistes-solidaires.fr)

ΙΤΑΛΙΑ YouNet (www.you-net.eu)

ΛΕΤΟΝΙΑ European Association “World-Our Home” (www.worldatourhome.com)

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο το συντάκτη της και η Ε.Ε. δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.