Σεμινάριο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στο Ζάνταρ της Κροατίας

15 Ιανουαρίου, 2018

To διεθνές σεμινάριο ανάπτυξης δεξιοτήτων με τίτλο “Seeding Social Innovation in Local Communities” (Φυτεύοντας τους σπόρους για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Καινοτομίας στις Τοπικές Κοινωνίες) πραγματοποιήθηκε στο Ζάνταρ της Κροατίας από τις 24 έως τις 31 Μαΐου 2016.

Πρόκειται για τη δεύτερη διεθνή δραστηριότητα του σχεδίου SILC, η οποία έφερε κοντά 48 νέους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας από 3 διαφορετικές ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Νότια Αμερική) και 8 διαφορετικές χώρες, Ελλάδα, Περού, Ινδονησία, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Κροατία και Γαλλία.

Τον οργανισμό Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων από την Ελλάδα εκπροσώπησαν σε αυτό το σεμινάριο 5 εθελοντές του Κέντρου Νέων Καλαμάτας, οι Νεκτάριος Μαλαπάνης, Καλλιόπη Χαρίτου, Αθηνά Παπακωστοπούλου, Κωνσταντίνα Ξανθοπούλου και Αθανασία Τσιάμα.

Βασικός στόχους του σεμιναρίου είναι να αναπτύξει και να βελτιώσει τις ικανότητες των οργανισμών και των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας. Στόχευε, επίσης, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της ικανότητας εργασίας σε ομάδα από τους νέους που συμμετείχαν, καθώς και της ικανότητάς τους να λαμβάνουν πρωτοβουλίες. Επιπλέον, ήθελε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων κοινωνικής καινοτομίας από νέους σε τοπικό επίπεδο και να εξερευνήσει τις αρχές της νεανικής επιχειρηματικότητας σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Το σεμινάριο είχε διάρκεια 7 ημέρες και κάθε μέρα λάμβαναν χώρα 4 ενότητες της 1.5 ώρας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, στους συμμετέχοντες δώθηκε θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στην κοινωνική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη προγραμμάτων, τις διαδικασίες εύρεσης χρηματοδότησης, και της δημιουργικής χρήσης των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων και μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και ενότητες που απαιτούσαν την πιο ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων, που περιελάμβαναν ασκήσεις προσομοίωσης και δραστηριότητες που κάνουν τη θεωρία πράξη – εργασία σε ομάδες, δημιουργία από τους συμμετέχοντες ενός δικού τους πρότζεκτ, παρουσιάσεις, έρευνα για χορηγίες και άλλους τρόπους χρηματοδότησης, κα. Με αυτό τον τρόπο, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις διάφορες φάσεις υλοποίησεις ενός σχεδίου, από την ιδέα έως την τελική αναφορά των υλοποιηθέντων δραστηριοτήτων.

Λόγω του διεθνούς και διαπολιτισμικού του χαρακτήρα, το σεμινάριο έδινε πρόσφορο έδαφος για την ανταλλαγή πολιτισμών. Όλες από τις χώρες είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, παροδοσιακές γεύσεις, φυσικές ομορφιές της χώρας τους και άλλα στοιχεία του πολιτισμού τους, κατά τη διάρκεια των διαπολιτισμικών βραδιών. Κάποιοι συμμετέχοντες συνάντησαν άτομα από διαφορετικές ηπείρους για πρώτη φορά και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους και να τους ρωτήσουν για όλα όσα ήθελαν να μάθουν.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου, διοργανώθηκε μία δημόσια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Ζάνταρ, με τίτλο “Παρουσίαση μιας Διεθνούς Ιδέας”.  

Η εκδήλωση έδωσε το χώρο στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου να παρουσιάσουν τη δουλειά των οργανισμών που εκπροσωπούσαν (τους συνεργαζόμενους φορείς του σχεδίου SILC), παραδείγματα καλών πρακτικών στον τομέα της κοινωνικής καινοτομίας, τς κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και στοιχεία του πολιτισμού της χώρας τους στους πολίτες και επισκέπτες του Ζαντάρ.

Οι παρεβρισκόμενοι μπορούσαν να ρωτήσουν τους συμμετέχοντες όλα όσα ήθελαν να μάθουν σχετικά με τον εθελοντισμό, το πρόγραμμα ERASMUS+ και παραδείγματα δράσεων κοινωνικής καινοτομίας στην Ιαπωνια, την Ταϋλάνδη, το Περού, το Βιετνάμ, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ινδονησία και την Κροατία. Επιπλέον, μπορούσαν να δουν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών αυτών -παραδοσιακούς χορούς, ρούχα, έθιμα, φαγητό. Και όλοι ήθελαν να μάθουν και κάτι… οι νεότεροι εντυπωσιάστηκαν με τις παραδοσιακές φορεσιές, τις οποίες είχαν την ευκαιρία, μέχρι εκείνη τη στιγμή, να δουν μόνο σε ταινίες, και οι μεγαλύτεροι επισκέπτες ενδιαφέρθηκαν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για αυτούς στις διάφορες χώρες.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από τα Κροατικά μέσα ενημέρωσης – τοπικούς και εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τοπικές εφημερίδες. .

Οι συμμετέχοντες της Κ.Α.ΝΕ. επέστρεψαν γεμάτοι ενέργεια και διάθεση για να δημιουργήσουν δραστηριότητες και να προωθήσουν την κοινωνική καινοτομία στην τοπική μας κοινωνία.

Το σχέδιο χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Ε.Ε. δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.