Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ PAU – ΑΠΟ ΡΟΥΛΑ ΜΠΑΧΟΥΡΟΥ

Ιανουάριος 11, 2018

Τον Ιούλιο του 2014, 4 γυναίκες τόλμησαν και συμμετείχαν σε πρόγραμμα εθελοντισμού στο Pau της Γαλλίας με τίτλο “Always Be Part of the Action” που υλοποιείται από τον οργανισμό Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων, με έδρα την Καλαμάτα, Ελλάδα, σε συνεργασία με την οργάνωση Pistes Solidaires με έδρα το Pau, Γαλλία. Το σχέδιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / τομεακό πρόγραμμα Grundtvig/σχέδια εθελοντισμού για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ας δούμε, όμως, τι έχει να μας πει για την εμπειρία της η κα Ρούλα Μπαχούρου.

«Αν οι τέσσερις πυλώνες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την UNESCO είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να:

1) μάθουν να γνωρίζουν

2) μάθουν να κάνουν πράγματα

3) μάθουν να ζουν μαζί

4) μάθουν να είναι

Τότε θα μπορούσα να πω πως όλα αυτά συνέβησαν μαζί συνολικά μέσα στο πρόγραμμα Grundtvig Σχέδια εθελοντισμού για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με τίτλο “Always Be Part of the Action”.

Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στο Pau, μια πολύ γραφική και ιστορική πόλη, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, στην περιοχή Béarn, βόρεια των Πυρηναίων και του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η κοινωνική και διαπολιτισμική ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών, Γαλλία και Ελλάδα, έδωσε την ευκαιρία στην Ελληνική ομάδα που επισκέφτηκε το Pau από τις 07/07/2014 έως τις 27/07/2014, να γνωρίσει όχι μόνο τη Γαλλική παιδεία και πολιτισμό, αλλά και να μεταφέρει την Ελληνική παιδεία και πολιτισμό.

Στο Pau, λοιπόν, είχα τη δυνατότητα να ενημερωθώ και να συμμετάσχω σε σχολεία όπως το M.J.L.Fleurs Pau, σε συλλόγους όπως το Sas de Béarn (Κέντρο υποστήριξης ατόμων όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές και κοινωνικές δυσκολίες), στις πρωτοβουλίες Jardins Partages (Κοινόχρηστοι Κήποι) και Parcelles Solidaires (Οικόπεδα – Κήποι Αλληλεγγύης), σε κέντρα διαφόρων κατασκευών τέχνης, και να επικοινωνήσω με διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Αυτό το ταξίδι ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη, μια αναπνοή μέσα στην καθημερινότητά μου και, κυρίως, μια εμπειρία ζωής και δράσης, μια εμπειρία συμβίωσης, μια συνάντηση με ανθρώπους που με άγγιξαν.

Για αυτούς τους λόγους ευχαριστώ:

1. την Ευρωπαϊκή επιτροπή και το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση/τομεακό πρόγραμμα Grundtvig – Σχέδια εθελοντισμού για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, διότι χωρίς αυτό το πρόγραμμα δεν θα είχα τη δυνατότητα να ταξιδέψω από την Καλαμάτα μέχρι το Pau και να ανταλλάξουμε τους πολιτισμούς μας.

2. Τους υπεύθυνους του σχεδίου και στις δύο χώρες: Γαλλία – Ελλάδα:

Καταρχήν την Φωτεινή στην Κ.Α.ΝΕ. στην Καλαμάτα, η οποία με υπομονή οργάνωσε το ταξίδι μέχρι το Pau και μας έδωσε όλες τις κατάλληλες πληροφορίες.

Δεύτερον, ευχαριστώ την Alice, τον George, τον Mathieu και όλους τους υπευθύνους του προγράμματος στα γραφεία της Pistes Solidaires. Η Alice μας προσέφερε με ευχαρίστηση μια μεγάλη φιλοξενία, κατάλυμα στο Pau, πάντα ευγενική και πηγή πληροφορικών για εμένα.

Την Edith, μια γυναίκα άγνωστη σε εμένα, έξυπνη, ευγενική και σοβαρή, η οποία είχε να μας διηγηθεί πολλά. Πολύ ευαίσθητη, άνοιξε την καρδιά της και το σπίτι της για εμένα και τις άλλες γυναίκες της Ελληνικής ομάδας και μας υποδέχτηκε με πολύ ζεστασιά. Με άγγιξε. Στο σπίτι της, στο τραπέζι, με ένα Γαλλικό υπέροχο δείπνο μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω τρεις ευγενικές γυναίκες: την Arlette, την Cecile και την Roseline. Κρατάω μέσα στο μυαλό μου την επικοινωνία με αυτές και τις καλές στιγμές που περάσαμε στο σπίτι της Roseline στο Salis de Béarn και στην Lacomade, το υπέροχο «πικ-νικ» το οποίο η Martine, η ευγενική φίλη της Arlette μας προσέφερε.

Τι να πω για την Amadine; Κρατώ μέσα στο μυαλό μου τις καλές στιγμές των ταξιδιών που οργάνωσε για εμάς μέσα από το πρόγραμμα. Είναι ένα ευγενικό και οργανωτικό κορίτσι. Με αυτή κάναμε ταξίδια από το Pau μέχρι τη χώρα των Βάσκων, που ήταν ταξίδια παιδείας, εκπαίδευσης και προσέγγισης ανθρώπων. Με άγγιξε.

Τον George, ευγενικό συγκάτοικο μέσα στο σπίτι στο Pau. Αυτός ήταν ο πιο σοβαρός οδηγός πληροφορίών μέσα στους δρόμους του ιστορικού Κέντρου του Pau.

Την διευθύντρια των μικρών μαθητών και τους μεσολαβητές του σχολείου M.J.L. Fleurs Pau, για τη συνεργασία μαζί μου

Τη Naima, υπεύθυνη του κέντρου Sas de Béarn στο Pau, διότι με την ομάδα της δέχτηκε να μαγειρέψει Ελληνικά.
Την Alice, για τη διοργάνωση της Ελληνικής βραδιάς και όλους τους βοηθούς. Επίσης, τον κο Panos Lipsos, δικαστικό εισαγγελέα και καλό μεταφραστή στην Ελληνική και τη Γαλλική γλώσσα, τον κο Gerard Pucheu και τον συνεργάτη του, καθηγητές ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Pau, οι οποίοι μας μίλησαν για τις σφυρικτές γλώσσες στην Ελλάδα, στην περιοχή της Αντιάς, στην Εύβοια.

Τον ευγενικό καροτσέρη του Pau, για τις μεταφορές της Ελληνικής ομάδας στο Ιστορικό κέντρο της πόλης (αυτός μοιάζει περισσότερο Ισπανός, παρά Γάλλος)
Τον ιδιοκτήτη του Ελληνικού καφενείου «L’imparfait» για τα ποτά που μας προσέφερε.

Τέλος, τις γυναίκες της Ελληνικής ομάδας, Ευδοκία, Ελένη, Κατερίνα, για την απόλυτη επικοινωνία σε ό,τι αφορά στη συγκατοίκηση μέσα στο ίδιο σπίτι στην πόλη του Pau.

Όλοι με άγγιξαν ως άνθρωποι.

Με εκτίμηση για όλους όσους γνώρισα στο πλαίσιο του προγράμματος στο Pau

Ρούλα Μπαχούρου, Καλαμάτα, Ελλάδα

«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν».