ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ: 7 ΙΣΤΟΡΙΕΣ / 7 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ιανουάριος 10, 2018

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες από τα Παλιά: εφτά Ιστορίες, εφτά παρουσιάσεις» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και τον οργανισμό Νεολαία και Εκπαίδευση Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων, Κ.Α.ΝΕ, στο αναψυκτήριο Μπουκαδούρα, στο Πάρκο το Λιμενικού.

Την ιδέα και τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η εθελόντρια, Rüya Hazar, που φιλοξενείται στην Καλαμάτα από το Μάιο του 2016, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μαθησιακού Προγράμματος ERASMUS+, και στηρίζει τις δράσεις του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και της Κ.Α.ΝΕ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ιστορίες από λιγότερο γνωστά γεγονότα και έθιμα της Ελληνικής παράδοσης, εμπνευσμένες από τον κύκλο τη ζωής: Τη γένεση, τη ζωή και το θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα οι παρουσιάσεις ήταν για:

Εκείνα που «Γεννήθηκαν στην Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό»
-Η κοιτίδα των ψηφιδωτών (Παναγιώτης Κανελλόπουλος)
-Οι ρίζες της Ελιάς (Dr. Μαρινέλλα Κατσιλιέρη)

Εκείνα που «Ζουν στην Ελληνική παράδοση»

Ο τρόπος με τον οποίο ντυνόμαστε,
-Ζωσμένοι με γνώση ανά τους αιώνες (Rüya Hazar)

Τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε,
-Καλύμνιοι σφουγγαράδες (Σοφία Λαμπροπούλου)

Τον τρόπο με τον οποίο προσευχόμαστε
-Επιτάφιος στις Κιτριές, η θάλασσα όλα τα καλωσορίζει (Αθανάσιος Τριαντάφυλλος)

Εκείνα που σχετίζονται με τον «Θάνατο στην Ελληνική παράδοση»
-Το μανιάτικο μοιρολόι ενάντια στις ψυχικές ασθένειες (Αθηνά Ξυδιά)
-Τρομακτικές παραδόσεις και από πού ξεκίνησαν (Βάσω Χριστοπούλου, Ελευθερία Νίκα)
Όλες οι παρουσιάσεις έγιναν στα Ελληνικά, ενώ υπήρχε μετάφραση στα Αγγλικά για το διεθνές κοινό και στη νοηματική γλώσσα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος όλες τις παρουσιάσεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η εκδήλωση αποτελεί την 1η προ-φεστιβαλική εκδήλωση του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας 2017.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της ιδιαίτερης εκδήλωσης , και συγκεκριμένα:

τους ομιλητές: Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Dr. Μαρινέλλα Κατσιλιέρη, Σοφία Λαμπροπούλου, Αθανάσιος Τριαντάφυλλος, Αθηνά Ξυδιά, Βάσω Χριστοπούλου και Ελευθερία Νίκα,

αυτούς που υποστήριξαν τη διαδικασία της προετοιμασίας της εκδήλωσης: Όλγα Σωπασή, Άννα Μαύρου, Παναγιώτα Αράπη, Σοφία Κωνσταντινέα, Ηλίας Χριστόπουλος, Πέννυ Γκούζου, Βασιλική Ντανταβασίλη, Σπύρος Αθανασόπουλος, Παυλίνα Αθανασοπούλου, AnnaSzlendak, Δημήτρης Σουμής, TeaKrizanec, και Τζίνα Πετροπούλου

καθώς και τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κωφών-Βαρήκοων Μεσσηνίας, το Hubit: Art&Technology, το Liaison Translation & Interpreting, τους Δρόμους της Ελιάς, το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και το αναψυκτήριο Μπουκαδούρα

Κατεβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, πατώντας εδώ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η εθελόντρια που ήταν υπεύθυνη για αυτή τη δράση, φιλοξενείται στην Καλαμάτα μέσω της δράσης Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία του μαθησιακού προγράμματος ERASMUS+ που χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Ε.Ε. δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.