ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΝΤΟΡΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

23 Ιανουαρίου, 2018

Μέντορες από την Τουρκία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα αφοσιωμένης καθοδήγησης (engagement mentoring) του σχεδίου MentorPower βρέθηκαν στην Καλαμάτα από τις 06 έως τις 12 Μαΐου 2016 προκειμένου να συναντήσουν τους αντίστοιχους μέντορες από Ελλάδα και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους από τη μέχρι στιγμή πορεία του προγράμματος, αλλά και καλές πρακτικές.

Μέσα σε αυτές τις 6 μέρες, οι μέντορες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αξιολογήσουν την διαδικασία προσωπικής καθοδήγησης όπως αυτοί την βιώνουν, να ανταλλάξουν εργαλεία και καλές πρακτικές  που χρησιμοποιούν για να ενδυναμώσουν και να τονώσουν την αυτοπεποίθηση των νέων τους οποίους έχουν αναλάβει, μίλησαν για τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και προσπάθησαν μαζί να βρουν τρόπους ώστε να τις ξεπεράσουν. Επίσης, δούλεψαν μαζί και κατέγραψαν τα συναισθήματά τους μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα σε αυτό το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=OCBsufce9cA

Eπιπλέον, οι μέντορες από την Καλαμάτα ξενάγησαν τους «συναδέλφους» τους από τη γείτονα χώρα στα όμορφα μέρη της Καλαμάτας, ενώ ξεχωριστή ήταν η επίσκεψή μας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, όπου παρακολουθήσαμε την πρόβα της παραδοσιακής χορωδίας και τραγουδήσαμε μαζί ένα κοινό μας τραγούδι στα Ελληνικά και τα Τουρκικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΟΜΩΣ, ΤΟ MENTORPOWER;

Το MentorPower είναι ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ2 “Στρατηγικές Συμπράξεις στον Τομέα της Νεολαίας” του Ευρωπαϊκού Μαθησιακού προγράμματος ERASMUS+.

Το πρόγραμμα στόχευε στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση νέων που προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτού, υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα προσωπικής υποστήριξης νέων αλλοδαπής καταγωγής στην πόλη της Καλαμάτας με τη συμμετοχή 12 νέων και 12 μεντόρων από την τοπική κοινωνία.

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, οι οποίες συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν πιλοτικά ένα πρόγραμμα βιώσιμης υποστήριξης μέσω μεντόρων για νέους μεταναστευτικής καταγωγής 16-25 χρονών.

Συντονιστής του σχεδίου είναι ο οργανισμός Pistes Solidaires Méditerranée (Γαλλία) και συνεργαζόμενοι φορείς οι:
KANE Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Ελλάδα)
Kvalifiseringstjenesten (Νορβηγία),
Toplum Gönüllüleri Vakfı (Community Volunteers Foundation)(Τουρκία),
Centre For Education (Ισπανία), και
Verein MUNTERwegs (Ελβετία)