Ταξιδεύοντας στη Μάλαγα- γνωρίζοντας τον Εθελοντισμό!!

11 Ιανουαρίου, 2018

Τον Αύγουστο του 2015, 5 νέοι από την Καλαμάτα, η Αφροδίτη, ο Κώστας, η Νίκη, η Σοφία και η Εύη πήγαν στη Μάλαγα για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο και να αποκτήσουν μια εμπειρία που τους άλλαξε τη ζωή.

Ας δούμε, όμως, πώς μας περιγράφουν οι ίδιοι την εμπειρία τους!

“Μας παρουσιάστηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα διαδραστικό- βιωματικό σεμινάριο σε μία οικολογική φάρμα στο χωριό Αλομάρτες, κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Το διεθνές σεμινάριο INVEP 2.0 (International Volunteers in Education projects) αποτελεί μία πρωτοβουλία του οργανισμού νεολαίας TRANS της Ισπανίας, με την υποστήριξη από την Ελλάδα του δικού μας οργανισμού, Κ.Α.ΝΕ (Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων). Η ΚΑΝΕ αποτελεί μια οργάνωση νεολαίαςπου, μεταξύ άλλωνμ διοργανώνει, συνεργάζεται και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας νέων και ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νεολαίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μαθησιακού προγράμματος Erasmus+.

Βασικοί στόχοι του INVEP 2.0 είναι η ενημέρωση και προώθηση του μηνύματος του εθελοντισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Πέντε νέοι άνθρωποι, γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στις 22 Αυγούστου.

Ο Κωνσταντίνος, ένα από τα άτομα που συμμετείχαν με την ελληνική ομάδα μοιράζεται τις εντυπώσεις του: “Όταν έκανα την αίτηση για να πάω στο σεμινάριο στη Μάλαγα της Ισπανίας δεν μπορούσα να φανταστώ τι με περίμενε. Μετα απο ένα κουραστικό ταξίδι με πολλά αναπάντεχα, φτάνουμε στη Μάλαγα. Ένα κύμα αγαπης μας αγκάλιασε. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εκεί έτοιμοι να μας δώσουν την αγάπη τους. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να μας μεταδώσουν τις κατάλληλες γνώσεις και τις ικανότητές για το πως θα μπορούμε να μεταφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας την ιδέα του εθελοντισμού. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια, πιστεύω πως έχω μάθει πολλά για τον εθελοντισμό και τους εθελοντές. Ήτανε μια πάρα πολύ όμορφη εβδομάδα μαθαίνοντας και παίζοντας”.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν άτομα από 6 διαφορετικές χώρες, έχοντας όλες κάτι από Μεσογειακό ταπεραμέντο, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο. Έτσι λοιπόν, ενώσαμε τις δυνάμεις μας 30 άτομα από Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Ιορδανία, Ελλάδα και Παλαιστίνη.

Τόσο διαφορετικοί κι όμως τόσο ίδιοι, όλοι μαζί καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο κλίμα συνεργασίας, να μοιραστούμε εμπειρίες και γνώσεις, να κανουμε φίλους που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.”

“Για μένα ήταν η πρώτη φόρα που έπαιρνα μέρος σ΄ ένα τέτοιο σεμινάριο. Πραγματικά ήταν μια μοναδική εμπειρία, κάτι που θα θυμάμαι σ΄όλη μου τη ζωή. Δεν ήταν μόνο το κλίμα της ομάδας που ήταν ιδανικό αλλα και το ότι ο καθένας είχε να «δώσει» κάτι στον άλλον και όλοι μαζί συνεργαστήκαμε για ένα κοινό σκοπό. Είμαστε έτοιμοι να μεταδώσουμε όλη αυτή την θετική ενεργεια που εισπράξαμε και όλα οσα διδαχτήκαμε!” μας λέει η Αφροδίτη, μία από τους συμμετέχοντες,

Βασικός σκοπός του σεμιναρίου ήταν να εγκλιματιστούν οι συμμετέχοντες με την ιδέα του εθελοντισμού και με όσα αυτός αντιπροσωπεύει, μέσα από κατάλληλες διαδραστικές μεθόδους καθώς και μεθόδους μη τυπικής μάθησης.

Επιπλέον, απώτερος σκοπός ήταν οι συμμετέχοντες να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος ενός εκπαιδευτή, όσον αφορά τη μετάδοση της ιδέας του εθελοντισμού σε παιδιά και νέους.

Ο κάθε συμμετέχοντας κέρδισε διαφορετικές δεξιότητες μέσα από αυτές της μαθησιακές διαδικασίες τις οποίες και θα κληθεί να εφαρμόσει μελλοντικά σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα διοργανωθούν και θα διεξαχθούν σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς της πόλης μας.

Για να δούμε τι έχει να πει η Νίκη για την εμπειρία της: “Είναι η δεύτερη  φορά  που συμμετέχω σε σεμινάριο μη τυπικής μάθησης στο εξωτερικό μέσω της ΚΑΝΕ .Το θέμα του σεμιναρίου ήταν για τον εθελοντισμό και πως μπορούμε να οργανώσουμε δραστηριότητες προκειμένου να κινητοποιήσουμε τον κόσμο στην τοπική κοινωνία. Αρχικά  πηγαίνοντας εκεί είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω  πάρα  πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και να δω πως λειτουργεί η έννοια του εθελοντισμού στις χώρες αυτές. Επιπλέον μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μάθαμε περισσότερα για τον εθελοντισμό αλλά και πως μπορούμε να οργανώσουμε δράσεις στην τοπική κοινωνία”.

Κανείς μας δεν περίμενε πόσο δημιουργικό και ενδιαφέρον είναι μέσα από τα κατάλληλα παιχνίδια, δραστηριότητες και ασκήσεις να μπορεί κανείς να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Παράλληλα ως εξωτερικοί κριτές μπορούσαμε να παρακολουθούμε καταστάσεις όντας αμερόληπτοι, χωρίς να ασκούμε κριτική και μπαίνοντας στη διαδικασία να αποδεχτούμε κάθετι διαφορετικό και καινούριο αρκεί να έκρύβε κάποια ερμηνεία από πίσω, αρκεί να εβγάζε κάποιο νόημα για το ίδιο το άτομο που το εξέφραζε κάθε φορά.

Η έννοια της λειτουργίας ως ομάδα ήταν διαχυτη καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου καθώς και ο σεβασμός της άποψης και γνώμης όλων.

Προσθέτοντας στα παραπάνω η Εύη αναφέρει:”Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε συνδέονταν άμεσα και εύστοχα με την καθημερινότητα, γι’ αυτό ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιωματικά σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει!  Συνεργαστήκαμε, 6 πολιτισμικές ομάδες και εντοπίσαμε διάφορες ομοιότητες και διαφορές στην εθελοντική δράση στις 6 αυτές χώρες. Μετά από αυτή τη σύγκριση, ευαισθητοποιήθηκα ακόμα περισσότερο ως γυναίκα που έχει δικαίωμα στην ελευθερία δράσης και έκφρασης και ως πολίτης που ονειρεύεται ομαδική και ενεργή συμμετοχή σε κοινωνικά προβληματα που αντιμετωπίζουν ισότιμοι συμπολίτες.

Η Σοφία με τη σειρά της παρατηρεί: “Είναι εκπληκτικό πόσο ελεύθερος μπορεί να νιώσει κανείς, μέσα στο κατάλληλο περιβάλλον, οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που θέλεις απλά να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις σε προορισμούς που δεν είχες ποτέ φανταστεί. Κι όταν λέω προορισμούς δεν εννοώ γεωγραφικά, αλλά νοητά, πνευματικά στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου και της καθημερινότητας. Μου έδωσε τόση κινητοποιήση και θετική αύρα αυτό το σεμινάριο που το μόνο που θέλω είναι να αγκαλιάσω όλο τον κόσμο και χαμογελώντας τους, να τους πω… «Ελάτε κι εσείς στην παρέα μας!!!»”

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η ενεργοποίηση και κινητοποίηση που νιώθουμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στο σεμινάριο, όσον αφορά την οργάνωση προγραμμάτων τα οποία να απευθύνονται σε νέους σε επίπεδο τοπικής κοινότητας με σκοπό τη γνωριμία τους με τον εθελοντισμό.

Γι ’αυτό ήδη το πρώτο βήμα έγινε με δύο αντίστοιχες ημερίδες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν 14-15 Νοεμβρίου στην πόλη της Καλαμάτας με τίτλο: “Be the change you want to see”, απευθυνόμενες σε άτομα ηλικίας άνω των 18 που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον εθελοντισμό.

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κ.Α.ΝΕ. (Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων) που μας έδωσε την ευκαιρία να είμαστε μέρος ενός τόσο σημαντικού σεμιναρίου .

Η ομάδα των εθελοντών INVEP 2.0 Ελλάδας

Κωνσταντίνος Ιωάννου

Σοφία Κωστέα

Νίκη Νικολοπούλου

Αφροδίτη Πίτσικα

Εύη Χρονοπούλου

Το σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Ε.Ε. δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.