Το διεθνές σεμινάριο “Feel, Share, Act: Youth Empowerment through Intercultural Learning” πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από 14 έως 21 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος ALF/CFP/2015/EDU-ART που συγχρηματοδοτείται από το ίδρυμα Anna Lindh.
19 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Τυνησία και την Αίγυπτο, με τη βοήθεια 2 εκπαιδευτών στη μη-τυπική μάθηση, μοιράστηκαν ιδέες, αντάλλαξαν καλές πρακτικές και τεχνογνωσία και, τελικά, ανέπτυξαν δεξιότητες στη δημιουργία εργαλείων μη τυπικής μάθησης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν τη διαπολιτισμική μάθηση και διάλογο στις τοπικές τους κοινωνίες.
Ο τίτλος του σχεδίου, αποτέλεσε και τη θεματική δομή του προγράμματος του σεμιναρίου, κάτι που βοήθησε στο να δημιουργηθεί μία σωστή δομή και ροή από την αρχή έως το τέλος της δραστηριότητας, ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να επιτύχουν το στόχο τους, να αναπτύξουν, δηλαδή, τις δεξιότητες αυτές που θα τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν τις δικές τους δραστηριότητες, και να τις δοκιμάσουν, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν στις χώρες τους.
Η πρώτη μέρα άνηκε στην ενότητα “FEEL” (νιώσε). Στόχος ήταν να δοθεί στους συμμετέχοντες μία γεύση των πολιτισμικών διαφορών, μέσα από δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν πάνω σε διαφορετικές οπτικές που σχετίζονται με τον πολιτισμό. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων ένα κλίμα διαλόγου που εμπλούτισε την εμπειρία που ζούσαν. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποίησαν δραστηριότητες, όπως τις ‘Chess on Foot’, ‘City of Cards’ και ‘Common Grounds’, οι οποίες όλες έδιναν διαφορετικές εμπειρίες που επέτρεπαν το άνοιγμα νέων οριζόντων για τους συμμετέχοντες.
Ακολούθησε η ενότητα “SHARE” (μοιράσου), όπου συμμετέχοντες και εκπαιδευτές δούλεψαν μαζί προκειμένου να εξερευνήσουν τους πολιτισμικούς παράγοντες, τις παρανοήσεις, τις συγκρούσεις που προκύπτουν και τις αξίες που προκαλούν το μυαλό που δημιουργεί η πολιτισμική εκμάθηση. Δραστηριότητες όπως η ‘Journey to Utopia’ και ‘New Community’ εστίασαν σε αυτό. Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες όπως η ‘Τι είναι πολιτισμική Μάθηση” και “Τι είναι Δραστηριότητα” που ακολούθησαν έδωσαν στους συμμετέχοντες μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και κατανόηση των εννοιών αυτών.
Τέλος, το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την τρίτη φάση, “ACT” (δράσε) όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν να κάνουν πράξη όλα όσα έζησαν και έμαθαν. Αυτή ήταν η φάση της δημιουργίας, του σχεδιασμού και της υλοποίησης. Οι συμμετέχοντες δούλεψαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν 4 διαφορετικές δραστηριότητες και να τις δοκιμάσουν. Η διαδικασία ήταν επιτυχής και οι συμμετέχοντες έκαναν επιτόπου εποικοδομητική κριτική για τη βελτίωση των δραστηριοτήτων. Έπειτα, δόθηκε χρόνος στους συμμετέχοντες να τελειωποιήσουν τις δραστηριότητες, οι οποιες θα δημοσιευτούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Στο σημείο αυτό, έγιναν και συζητήσεις για δραστηριότητες συνέχισης, αλλά και για τα επόμενα βήματα του σχεδίου που περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες στην τοπική κοινωνία.
Μπορείτε να δείτε ένα όμορφο βίντεο που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες, πατώντας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=cWNRR7tGdFY
Και εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το σεμινάριο: https://www.facebook.com/pg/kane.kalamata/photos/?tab=album&album_id=798759406958541
—————————————-
Το σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο το προγράμματος ALF/CFP/2015/EDU-ART, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρώ-Μεσογειακού ιδρύματος για το διάλογο μεταξύ των πολιτισμό Anna Lindh.